bibliotheek logo

In de bibliotheek leen je een boek, zeker. Maar dat is allang niet meer het enige. Je kunt er terecht voor praktische hulp, goeie koffie, cursussen en in sommige bibliotheken kun je zelfs producten maken. Boeken lenen en delen doen we ook niet alleen maar via de bibliotheek. Via de app van Bksy delen gebruikers hun boeken en leeservaringen met vrienden, buren, collega’s en zelfs onbekenden. Zou de bibliotheek niet het centrale punt moeten zijn in het verbinden van mensen met boeken, met elkaars kennis en passie? Ondersteund door nieuwe technische mogelijkheden?

 

Pilots

Vanuit die gedachten heeft een aantal bibliotheken aangegeven met Bksy te willen samenwerken. In eerste instantie door middel van pilots, om te kijken hoe Bksy en de bibliotheek elkaar kunnen versterken.

Bibliotheek Eindhoven logo

Tijdens de boekenweek konden bibliotheekbezoekers Bksy testen. Voor Albert Kivits van de bibliotheek Eindhoven een logische stap. “De Bibliotheek heeft een heldere missie: bijdragen aan de basisvaardigheden lezen en mediawijsheid. Het bevorderen van het leesplezier is hierbij erg belangrijk. Dus alles wat daarbij helpt is welkom.” (Lees het hele artikel over de samenwerking met bibliotheek Eindhoven hier.)

 

Bksy is een online dienst waarmee de bibliotheek vorm kan geven aan de transitie van boeken-uitlener naar maatschappelijke bibliotheek. Voor de bibliotheek betekent dit op een nieuwe en kosten efficiënte manier toegang verlenen tot recreatieve collecties via de app van Bksy. Inmiddels hebben we bij vijf bibliotheken pilots draaien. We vertellen je graag hoe dat gaat en wat we daar allemaal van geleerd hebben.
Cubiss logo

“Bksy-app kan de bibliotheek verrijken. (…) Op die manier verrijk je het bezit van de bibliotheek met titels die bij mensen thuis staan en die ze eventueel willen uitlenen. Bovendien komen mensen die een titel zoeken de bibliotheek tegen, waar ze normaal niet zo snel aan de bibliotheek zouden denken.” (Lees het hele artikel over de pilot bij Cubiss hier.)

 

Waarde

Welke waarde kan de bibliotheek halen uit de samenwerking? Er zijn verschillende zaken waar Bksy de bibliotheek bij kan helpen. Zo kunnen we samen kosten efficiënt de veel gevraagde boeken -met name de recreatieve collectie- (gratis) aanbieden. Kunnen we daarmee lenen van boeken breder toegankelijk maken. De bibliotheek kan nieuwe doelgroepen aantrekken met app van Bksy. En op basis daarvan nieuwe service- en verdienmodellen ontwikkelen. Zo kan een bibliotheek haar functie behouden en opnieuw vormgeven in wijken en dorpen.

 

Producten

Bksy biedt inmiddels een scala aan producten waar een bibliotheek mee kan experimenteren.

  • Bksy Groep Met de app van Bksy faciliteert de bibliotheek op een vernieuwende manier communities en legt de link tussen online en offline.
  • Bksy Spot Met een Bksy Spot in de bibliotheek trekt zij deze communities naar zich toe en wordt een centraal punt in de verbindingen die ontstaan.
  • Bksy Catalogus Door catalogussen van de bibliotheek en Bksy te verbinden kan Bksy een kosten efficiënt alternatief zijn voor aanbod van recreatieve of niche catalogussen.

 

Contactformulier

Wil jij als bibliotheek ook samenwerken met Bksy? Neem dan contact met ons op door middel van onderstaand formulier, dan kijken we hoe we elkaar kunnen versterken.

 

 

Partners

Bibliotheek EindhovenBibliotheek AanZetBibliotheek Aan den IJssel logoBibliotheek VANnUDommeldal logo