screenshot

We zijn  afgelopen maanden hard bezig geweest om de app helemaal van de bodem af opnieuw te bouwen. Er zijn er veel zaken die beter konden in de app. Velen van jullie hebben ons daar op geattendeerd. En we hebben geluisterd.

 

Wat is er nieuw?

Design

Als eerste is het design van Bksy flink op de schop gegaan. Het is allemaal veel frisser, rustiger, lichter, meer rust en ademruimte. Minder bruin, meer wit. Gewoon een stuk prettiger om naar te kijken. Zie in de afbeelding een vergelijking. We zijn uitgegaan van het idee dat de boekafbeeldingen, de Bksy-gebruikers en de boekenclubs genoeg kleur en leven meebrengen. De rest is zo neutraal mogelijk gehouden, zodat de content spreekt.

Continue reading

Natuurlijk ben je blij met alle boeken in je digitale boekenkast: je favoriete titels hebben allemaal een verhaal. Dat ene boek kreeg je van ome Piet op je 18e verjaardag en de volledige serie van Loe de Jong was een erfstuk van je opa. Op je housewarming van je vierde studentenkamer gaf je beste vriend een steuntje in de rug in de vorm van een zelfhulpboek – dat overigens zeer goed werkte op je huisgenoot. Kortom: je vindt er wel wat van. Vanaf nu mag je al je boeken raten&reviewen – en natuurlijk ook die van je vrienden!

Hoe werkt het? 

Open je digitale boekenkast, klik een boek aan en kies voor ‘recenseren’. We stellen je vervolgens de vraag: “Wat vond je van het boek?” – boven het tekstblok kun je 1 tot 5 sterren toekennen aan het boek. Ben je klaar met je eigen boekenkast? Begin dan aan die van je vrienden 🙂

IMG_7796 IMG_7797 IMG_7798

Mijn kennismaking met Annejet van der Zijl was Jagtlust. Dat boek ging over iemand die mij totaal niets zegt. Toen niet en nu niet. Maar de manier waarop het verhaal van Fritzi Harmsen van Beek (die lange tijd doorbracht in het landhuis genaamd Jagtlust) was geschreven, liet mij het boekje in één ruk uitlezen. Boeiend tot de laatste pagina.

Daarna volgden nog Sonny Boy (zo mooi!), Anna, Bernhard en Gerard Heineken. Allemaal pageturners wat mij betreft. Geschiedenislessen die met een vlotte pen zijn opgeschreven en daardoor nergens saai worden. Met andere woorden: ik ben fan!

De Amerikaanse prinses is Van der Zijl’s nieuwste boek en gaat opnieuw over iemand die mij niets zegt. Allene Tew is een ‘self made princess’ en kwam al eens voor in een bijrol in het boek over prins Bernhard. Zo leerde Van der Zijl ook, tijdens het schrijven van Bernhard’s biografie, dat ze over deze vrouw óók nog een boek wilde schrijven.

Continue reading

“Dit is briljant origineel!” tweette Stephen King over Hex van Thomas Olde Heuvelt. Nu ik het gelezen heb, kan ik het alleen maar beamen; wat een onwijs gaaf boek! Vanaf de eerste pagina tot aan de laatste alinea: kippenvel!

Het pittoreske dorpje Beek (vlakbij Nijmegen) is in de ban van de Wylerheks; een vrouw uit de zeventiende eeuw wier ogen en mond zijn dichtgenaaid. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze woonhuizen binnen. Nachtenlang staat ze bij mensen aan bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend.

Er wordt alles gedaan om haar aanwezigheid geheim ten houden. Maar als een groep jongeren besluit ‘viral’ te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen.

Continue reading

Nog niet zo lang geleden had ik een haat-liefdeverhouding met de Italiaanse schrijver Niccolò Ammaniti. Na het lezen van ‘Ik haal je op, ik neem je mee’ vond ik zijn schrijfstijl druk, vermoeiend en voorzien van een hoop blabla. Echt Italiaans dus. Maar het boek ‘Ik ben niet bang’ vond ik weer wonderschoon en meeslepend. Dus wat nu te denken van deze gekke Italiaan? Het lezen van ‘Ik en jij’ gaf de doorslag; die kwam als de dreun van een mokerslag bij me binnen. Het is maar een dun boekje, maar Ammaniti wist me daarmee voor zich te winnen.
Nu dan het nieuwste boek van Ammaniti: ‘Anna’. Goh, eens een titel die niet met ‘ik’ begint, is mijn eerste gedachte. Maar het zijn wel weer kinderen die de hoofdrol spelen. Dat vind ik mooi, ik heb een soft spot voor boeken met kinderen en jongeren in de hoofdrol.

Continue reading

We gaan updaten – en dagen jou uit om over de rand van je eigen boekenkast te kijken.

Met jouw vriendenkring, familie, bibliotheek, studie- of studentenvereniging, collega’s of leeskring een boekenkast aanleggen: het kan nu! Met één druk op de knop heb je toegang tot een kast vol trillers, biografieën of studieboeken naar wens. Maak zelf een groep aan en beslis wie er toegang krijgt, of vraag je digitale entree aan bij een bestaande groep. Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen door ons te volgen op Facebook. High five van het Bksyteam dat de wereld gaat veroveren.

Rond 20 juni staat de update in de Appstore voor iOS en eind augustus is de update klaar voor Android. Houd onze Facebook in de gaten voor de nieuwste ontwikkelingen. Heb jij feedback? Mail naar peter@getbksy.com en help ons verbeteren.

In het rijtje van schrijvers die de tand des tijds hebben kunnen weerstaan mag de naam van Fjodor Michalowitsj Dostojewski (1821 – 1881) niet ontbreken. Deze Russische literaire reus is vooral bekend geworden door Misdaad en straf en De gebroeders Karamazow. In deze blog wil ik aandacht besteden aan een iets minder, maar evenwel zeer fascinerend boek van Dostojewski, Herinneringen uit het ondergrondse.

Ik houd erg van boeken waarin het hoofdpersonages of de hoofdpersonages er een nogal zwartgallig wereldbeeld op na houden. Nogal eens druipt de rancune ervan en het bijtende cynisme waarmee dit gepaard gaat, is vaak zeer geestig om te lezen. Wie bijvoorbeeld Bardamu uit Céline’s beroemde Reis naar het einde van de nacht of een van de vertellers van Houellebecq aan het woord heeft gezien, begrijpt wat ik bedoel.

Continue reading

Naam: Josine Nieuwland

Leeftijd: 36

Wat doe je in het dagelijks leven en wat doe je bij Bksy? Ik ben administratief medewerker bij een bank. Voor Bksy lees ik regelmatig boeken en zal daar over bloggen.

Hoeveel boeken staan er in je kast: 398 stuks en nog zo’n 5 op mijn ‘nog te lezen’-plankje.

Welk boek is favoriet: ‘The Color Purple’ van Alice Walker

Ik kan eigenlijk niet een favoriet kiezen, ik heb er veel meer. ‘The Color Purple’ moest ik lezen tijdens mijn Middelbare schoolloopbaan en ik kan het me herinneren als één van de eerste boeken óóit die diepe, diepe indruk op mij maakte. Daarom noem ik het als mijn favoriet.

Na het grote succes van Joël Dicker’s debuutroman ‘De waarheid over de zaak Harry Quebert’ is Marcus Goldman terug! Dicker kiest er voor om de eigenwijze, ietwat megalomane en egocentrische Goldman opnieuw als hoofdpersoon te laten stralen in zijn langverwachte tweede roman: Het boek van de Baltimores.

In dit verhaal neemt Marcus Goldman je mee terug naar zijn jeugd, naar de spannende avonturen die hij tijdens vakanties met zijn twee neven beleefde. Samen noemden ze zich ‘de Goldman gang’ en hun vriendschapsband was onbreekbaar. Althans, tot het leven zich ermee bemoeide.

Wat had ik een zin om dit boek te gaan lezen! Lekker dik, hoofdstukken die dan weer in de tijd vooruit sprongen, dan weer als een flashback toelichting verschaften op dat wat gebeurd was. Kortom, een boek om het koppie bij te houden. Vanaf de eerste pagina zat ik ook helemaal ín het verhaal.

Ik las over de tegenstelling in de familie Goldman; hoe de Goldmans in Baltimore (ook wel de Baltimores genoemd) zwommen in het geld, en de tak in Montclair die steevast de eindjes aan elkaar moest knopen. Gaandeweg het boek duiken er links en rechts steeds meer mysteries op. Geheimen waar Marcus zelf ook meer van wil weten, maar het lijkt wel of iedereen wat voor hem te verzwijgen heeft. En wat verzwijgt hij toch zelf voor de lezer, wat is er gebeurd met ‘de Goldman gang’ en nog belangrijker: wat ging er mis?

Na driekwart boek verzandt het verhaal enigszins in al deze vragen en onduidelijkheden. Dicker wil duidelijk de spanning tot het einde van het boek vasthouden, maar het wordt wat vervelend om elke keer vlak voor een onthulling weer in de tijd terug te springen of afgewimpeld te worden. Ik had af en toe de neiging om te roepen naar de pagina voor me: “Voor de draad ermee! Kom op!” – Heeft uiteraard geen enkele zin, maar het geeft een beetje weer wat al dat wachten met me deed.

Door dit blijven uitwringen van het verhaal, is voor mij de algehele leeservaring een lichte anticlimax te noemen. Begrijp me niet verkeerd, de wereld die Joël Dicker zo ogenschijnlijk makkelijk schept en de meeslepende personages, gaan bij mij als zoete broodjes naar binnen. In dat opzicht heb ik ook echt genoten van het boek. Al was het waarschijnlijk beter geweest als het honderd pagina’s eerder geëindigd was.

Naam: Robbin Reijnen

Leeftijd: 29

Wat doe je in het dagelijks leven & wat doe je bij Bksy?

In het dagelijks leven…. help ik anderen hun ondernemersdroom te realiseren. Dit doe ik in mijn bedrijf Wonderlab waar we mensen van conceptidee tot aan marktintroductie begeleiden. Bij stichting Droomcafé faciliteert ik avonden waar bezoekers in gesprek gaan met coaches en ondernemers om een droom of passie te ontdekken en/of te realiseren.

Continue reading