fbpx

Hoe vind je het beste boek voor je kind?

 

Kinderen worden slimmere, mooiere, betere mensen van het lezen van boeken. Maar hoe krijg en houd je kinderen aan het lezen?

Met Bksy helpen we je graag om toegang tot boeken eenvoudiger te maken. Het aanbod is inmiddels zo groot, dat enige hulp bij het uitzoeken van goede boeken wel wenselijk is. Daarom zijn we een samenwerking gestart met Boekwijzer. Uit de enorme kinderboekenvijver vist Boekwijzer de pareltjes die jouw (klein)kinderen aan het lezen krijgen én houden. Boekwijzer inspireert en ontzorgt met haar Boekwijzer Lidmaatschap.

 

Boekwijzer
 

Als je lid wordt van Boekwijzer ontvang je vier keer per jaar een tiplijst op maat voor jouw gezin. De boeken op die lijst kun je via Boekwijzer aanschaffen, maar daartoe ben je nooit verplicht. Je kunt met de tips ook zoeken in Bksy, naar de bibliotheek of naar de kinderboekenwinkel bij jou de in de buurt.

Daarnaast ontvang je een aantal keer per jaar een inspiratielijst met de allermooiste boeken voor dat moment van het jaar (denk aan de Kinderboekenweek en Bevrijdingsdag).

En je hebt altijd toegang tot een ad hoc tip op maat. Kijk voor meer informatie op Boekwijzer.com!

 

Boekwijzerkast
De Boekwijzerkast

 

Speciaal voor de feestdagen hebben Bksy en Boekwijzer een bijzondere actie. Als je het Boekwijzer Lidmaatschap nu afsluit, ontvang je met code BKSY-BOEKWIJZER tot en met 27 december 10% korting.

Je ontvangt dan meteen een bijzondere inspiratielijst voor de feestdagen in je inbox met de allermooiste boeken van dit moment. Oh, en je kunt het Lidmaatschap ook cadeau doen!

 

 

BOEKWIJZER KLASSIEKERS

Speciaal voor jullie zette Boekwijzer beeldschone klassiekers voor alle leeftijden op een rijtje. Ken jij ze allemaal?

 

Snuffie

Snuffie van Dick Bruna (0+)

Ken jij dit verhaaltje ook nog uit je hoofd? Doe maar mee:

ja-ja, zei snuf, wat fijn, he
klim jij maar op mijn rug
dan rennen wij samen
weer naar jouw moeder terug

Al vanaf 1969 is Snuffie een van de fijnste, warmste voorleesverhalen voor de allerkleinsten.

Bestel het boek.

 

Mama kwijt-Chris Haughton

Mama kwijt van Chris Haughton (1+)

In dit ultieme voorleesverhaal valt een klein uiltje ‘uh-oh-‘ uit de boom. Hij is zijn mama kwijt. Gelukkig heeft hij vriendjes die hem helpen zoeken.

De boeken van Chris Haughton zijn alleen al ontzettend gaaf omdat ze zo mooi geïllustreerd en vormgegeven zijn. En het is geweldig hoe de kinderen – door de herhaling die in elk boek zit – woordjes of delen van het verhaal mee vertellen.

Bestel het boek, of leen het via Bksy.

 

Over een mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Over een mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch (2+)

‘Toen de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond stak om te kijken of de zon al op was, gebeurde het: het was rond en bruin en zag er een beetje uit als een worst – en wat nog het ergste was: het kwam precies op zijn kop terecht.’ Dat laat hij niet zomaar gebeuren. De dieren moeten hem er in kleuren en vooral in geuren van overtuigen dat de poep op zijn kop niet van hen is. Als de kleine mol de dader eenmaal heeft gevonden is zijn wraak stinkend goed.

Bestel het boek, of leen het via Bksy.

 

Lichtjes in je ogen

Lichtjes in je ogen van Hans & Monique Hagen en Marit Törnqvist (3+)

In 1988, iets nadat hun dochter Imme werd geboren, besloten Hans en Monique Hagen gedichtjes voor haar te maken. Herkenbaarder en verrijkender is het voor de allerkleinsten voor mij in een dichtbundel nooit meer geworden. Een genot om voor te lezen. De illustraties van Marit Törnqvist voegen een eigen wonderschoon beeldverhaal toe.

Bestel het boek.

 

Woeste Willem - Ingrid en Dieter Schubert

Woeste Willem van Ingrid en Dieter Schubert (4+)

Woeste Willem heeft, sinds de Schuberts hem in 1992 schiepen, nog niks van zijn humeurigheid en toch wel kleine hartje verloren. De dromerige prenten waarop eindeloos veel te ontdekken is, maken nog steeds oneindig gelukkig (en doen ook meteen verlangen naar hun andere klassiekers als Monkie en Platvoetje).

Inmiddels maken ze indruk met een nieuwe stijl, te bewonderen in bijvoorbeeld Opvrolijkvogeltje en Konijnentango. Het is allemaal tijdloos en goed.

Bestel het boek, of leen het via Bksy.

 

Bibi's doodgewone dierenboek

Bibi’s doodgewone dierenboek van Bibi Dumon Tak en Fleur van der Weel (5+)

Naast Bibi’s bijzondere beestenboek, waarin – de titel zegt het al – onalledaagse dieren de hoofdrol speelden, is er ook een fantastisch boek van Bibi over alledaagse dieren. De miniatuurportretten zijn beeldschoon en loeigrappig, met allerlei verrassende feitjes die de dieren lang niet zo doodgewoon maken als ze lijken.

De illustraties van Fleur van der Weel zijn van dezelfde pracht als de beschrijvingen van de diertjes. Vanaf 7 jaar kunnen kinderen dit prachtige boek zelf lezen.

Bestel het boek.

 

Hoog en laag

Hoog en laag van Annie M.G. Schmidt en Annet Schaap (6+)

Jelle woont laag. Veel te laag, vindt hij. Kees woont fijn hoog. Die kan de hele buurt zien. Jelle is boos, hij wil ook hoog. Dat komt goed uit, want Kees is ook boos! Hij wil juist laag. Dan moeten ze maar ruilen. Maar van ruilen komt… Achter in dit grappige boekje is nog het mooie gedichtje Bij ons in Waaidorp opgenomen.

Dit is een klassieker in een nieuw jasje en wel in dat van de serie Tijgerlezen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt telkens weer dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze wíllen lezen. Vanuit deze gedachte is deze serie ontstaan. De beste schrijvers, de mooiste verhalen voor beginnende lezers.

Bestel het boek.

 

Pudding Tarzan - Ole Lund Kirkegaard

Pudding Tarzan van Ole Lund Kirkegaard (7+)

Iwan Olsen krijgt elke dag wel een pak rammel omdat hij geen spierballen heeft, maar vogelpoepies, en helemaal niet ver kan spugen. Zijn vader zou wel willen dat hij net zo groot wordt als de echte Tarzan, maar hoe hard Iwan het ook probeert, koning van het oerwoud zal hij wel nooit worden, eerder een ‘Pudding Tarzan’ als hij zijn vader moet geloven.

Op een dag komt hij een echte heks tegen en mag hij een wens doen. Hij bedenkt de allerbeste wens ooit: hij wenst dat een dag lang al zijn wensen uitkomen. Het wordt de dag van zijn leven.

Bestel het boek, of leen het via Bksy.

 

Het sleutelkruid - Paul Biegel en Harmen van Straaten

Het sleutelkruid van Paul Biegel en Harmen van Straaten (8+)

Dit tijdloze meesterwerk gaat over de stokoude koning Mansolein. Het hart van de koning is zwak, alleen de wonderdokter kan zijn oude, versleten hart van de koning nog helpen. Daarvoor moet de dokter op zoek naar het sleutelkruid, dat ver weg groeit. In de tussentijd moet het hart van de koning elke dag één keer flink kloppen. De wonderdokter stuurt alle dieren die hij tegenkomt naar het paleis van de koning om daar hun spannendste en mooiste verhalen te vertellen.

Een ode aan de kracht van verhalen.

Bestel het boek, of leen het via Bksy.

 

Matilda - Roald Dahl en Quentin Blake

Matilda van Roald Dahl en Quentin Blake (9+)

Wie houdt niet van Matilda? Al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers, maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel.

Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets heel bijzonders kan.

Bestel het boek, of leen het via Bksy.

 

De Gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren

De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren (10+)

Jonatan en Kruimel zijn broers en altijd samen. Als ze kort na elkaar sterven, ontmoeten ze elkaar weer in Nangijala. Het lijkt de meest magische en sprookjesachtige plek ooit, maar het is lang niet zo mooi als het lijkt. De wrede heerser Tengil houdt het land in zijn macht. Zijn vreselijkste wapen is de draak Katla. Er zijn dingen die je moet doen, ook al zijn ze gevaarlijk, zegt Jonathan. ‘Anders ben je geen mens, maar een lor’. Kunnen de broers het monster verslaan?

Dit boek der boeken is zo verdrietig, zo spannend, zo mooi… Het heeft het allemaal.

Bestel het boek, of leen het via Bksy.

 

De kloof (origineel omslag)

De kloof van Jan Terlouw (11+)

Al vijfenveertig jaar loopt er een diepe kloof door het land Berg en Dal en nog steeds is er geen brug. Het volk heeft zich erbij neergelegd, maar als de zestienjarige Ginder een restant van het dagboek van zijn overleden oma vindt met daarin aantekeningen over de kloof en een brug, gaat hij op onderzoek uit.

Een lievelingsboek!

Bestel het boek.

 

 

Geheimen van het wilde woud - Tonke Dragt

Geheimen van het Wilde Woud van Tonke Dragt (12+)

Heb je De brief voor de koning gelezen? Heb je het met een diepe zucht dichtgeslagen? Zou je nog veel langer willen verdwalen in het rijk van koning Dagonaut en Unauwen? Willen weten hoe het verder ging met Tiuri, Piak, ridder Ristridin en al die anderen?

Dan is Geheimen van het Wilde Woud hét boek voor jou!

Bestel het boek, of leen het via Bksy.

 

 

Allemaal willen we de hemel - Els Beerten

Allemaal willen we de hemel van Els Beerten (13+)

Dit prachtige, belangrijke boek speelt in België tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Jef leeft na de oorlog als held, Ward als verrader. De grens tussen goed en fout blijkt echter pijnlijk dun. Allemaal willen we het beste… de hemel, maar evengoed als iemand nooit helemaal goed is, is iemand ook nooit helemaal slecht. Het grote gelijk bestaat niet.

Een verhaal van nuances dat uitnodigt om met andere ogen naar de complexe werkelijkheid te kijken, na te denken over goed en kwaad, waarheid en leugen, over loyaliteit, liefde, vriendschap en verraad.

Bestel het boek, of leen het via Bksy.

 

Gebr. - Ted van Lieshout

Gebr. van Ted van Lieshout (14+)

‘Kun je nog een broer zijn als je broer dood is?’ Dit boek grijpt bij de strot laat niet meer los. De broer van Lukas, Marius, is overleden. Zijn eigenzinnige, maar niet onlieve moeder wil al zijn bezittingen verbranden. Lukas redt het dagboek van Marius uit de vlammen; hij ontdekt dat zijn broer dingen over hem wist die hij nog niet aan zichzelf durft te bekennen.

Een beeldschoon verhaal over homoseksualiteit en het verdriet over het overlijden van Marius.

Bestel het boek, of leen het via Bksy.

 

Bovenstaande selectie met aanbevelingen van Boekwijzer is een gouden lijst om uit te putten wanneer je de laatste cadeautjes voor de feestdagen wilt kopen! Maar ook om een boek te kiezen voor een verjaardag van je (klein)kind. De leeftijd staat bij elk boek genoteerd. Alsjeblieft!