fbpx
Verhalen halen - Mart Smeets

De dikke Smeets

Voor iedere sportliefhebber van twintig jaar of ouder, is Mart Smeets min of meer een bekende. Wanneer er op de televisie een schaats-, basketbal- of wielerwedstrijd uitgezonden werd, dan was Smeets altijd van de partij. Wat niet iedereen weet, is dat hij naast zijn televisie carrière, ook een veelschrijver is. In september van dit jaar verscheen een verzameling van zijn interviews onder de titel Verhaal halen.

Laat ik beginnen met een kritische noot te plaatsen. Iedereen die met regelmaat De Wereld Draait Door kijkt, weet dat Smeets in elk interview dat hij met van Nieuwkerk heeft vrijwel altijd ruzie krijgt. Het toeval wil echter dat deze ruzies altijd ontstaan op het moment dat er net een boek van Smeets verschenen is. Ik krijg de indruk dat zijn neiging tot conflict niet zozeer door karakterologische impulsen is ingegeven, maar bovenal door commerciële overwegingen gevoed wordt. Het levert namelijk altijd publiciteit op. Daar komt nog bovenop dat de inleiding op Verhaal halen eigenlijk één grote klaagzang van Smeets is, die zich door de gehele wereld vreselijk tekort gedaan voelt. Dit zorgt er bij mij als lezer voor dat ik het boek eigenlijk al gelijk wil wegleggen. Het zou Smeets sieren als hij in plaats van zich telkens als een verwend kind te gedragen, zich bovenal concentreert op wat hij goed kan, namelijk interviewen.

Uit zijn geschreven interviews blijkt namelijk maar weer eens dat Smeets echt het vermogen heeft om het onderste uit de kan te halen in een interview. Hij heeft de gave om de achtergrond van een sportman of sportvrouw goed naar voren te brengen en Smeets schrijft in een heldere, prettig leesbare stijl. Daarnaast gaat zijn interesse uit naar sporten die in Nederland niet bijzonder populair zijn (bijvoorbeeld honk- en basketbal). Zijn beschouwingen en interviews over deze onderwerpen bieden de lezer een prettige kennismaking met deze sporten.

 

Wat Verhaal halen wat mij betreft ook tot een goed boek maakt, is dat het een reis door de tijd is. De journalistieke carrière van Smeets beslaat zo’n vijftig jaar. In het boek staan dan ook interviews met lang vergeten sporthelden van vroegere tijden (zoals de baanwielrenner Piet Mieskops) en met mensen die langzamerhand in de vergetelheid raken (Rinus Michels, Gerrie Knetemann). Als je door Verhaal halen heen bladert, keer je op een plezierige wijze weer een beetje terug in die tijd.

Voor iedere sportliefhebber is Verhaal halen een must voor zijn of haar boekenkast. Het magnum opus van Smeets biedt een variëteit aan sportkennis en inzicht. Omdat Smeets van vrijwel elke tak van sport de grootste namen heeft mogen interviewen, zit er voor elk wat wils in Verhaal halen. Tenslotte ben je ook voor even onder de pannen met het vuistdikke boek. De dikke Smeets telt namelijk 557 pagina’s.

2015
Mart Smeets (samenstelling J. Bergsma)
Verhaal halen
Amsterdam: Uitgeverij Carrera.