fbpx

Bksy en Bibliotheek, concurrent of partner?

Zeker, wij (van Bksy) zetten ons in voor de bibliotheek van de toekomst. Sterker nog, Bksy moet de grootste, leukste en slimste bibliotheek ter wereld worden. Dit klinkt misschien als een geduchte concurrent in de dop voor de ‘gewone bibliotheek’. Niets is minder waar, is mijn mening als mede bedenker van de app. Bksy staat niet op zichzelf in de wereld van boeken lenen en delen. De bibliotheek is nog steeds een plek waar boeken, mensen, delen en ontmoeten samen komen. Bovendien, Bksy is een app die deze ontmoeting rondom boeken faciliteert. Daar raken we elkaar.

Disruptie

Toen ik en Peter (de andere oprichter) begonnen hadden wij nogal getemperde verwachtingen over het enthousiasme van de bibliotheek over Bksy. Een app, die met nogal wat bravoure claimt de leukste en grootste bibliotheek ter wereld te worden, dat vinden ze vast niet leuk in bibliothekenland, dachten we. Dat zagen we ook gebeuren met andere app’s zoals bijvoorbeeld Uber. Disruptief, heet dat in de startup-scene, wat onder onze startup collega’s vaak als iets positiefs wordt gezien. Je schudt een ‘oude’ markt op, door een vrij eenvoudige digitale innovatie. Dat voelt natuurlijk best goed, zeker als je in media hierin vergeleken wordt met onze grotere broertjes in de deeleconomie zoals Peerby of Airbnb.

Op de Bühne

Het tegenovergestelde gebeurde. Al snel na de lancering volgden de eerste mailtjes van bibliotheken. “Kom is praten. Wie weet kunnen we samen vormgeven aan de innovatieslag van de bibliotheek.” De eerste was de Bibliotheek Eindhoven. Ik moet zeggen…ik was allang niet in de ‘bieb’ geweest, maar was totaal verrast. Wat een gave bibliotheek! Na een gesprek met directeur Albert Kivits, was mijn beeld in één klap veranderd. Van stoffig en niet-vooruit-willen, naar een fijne ontmoetingsplek, hoge ambities, maatschappelijke gedrevenheid, en..jawel, goeie koffie;). Enkele weken later werd het nog gekker. Bksy werd uitgenodigd op een nationaal congres voor 200 Belgische bibliothecarissen. Als inspiratiebron voor de innovatieslag die ze te wachten stond, mochten we ons verhaal vertellen. Uitslag van een poll na mijn pitch: Meer dan de helft van de aanwezige bibliotheken stond open voor samenwerking en zag ons niet als een bedreiging. In ons item in RTL nieuws geeft ook Amsterdam aan blij te zijn met initiatieven zoals Bksy. “Het maakt het boek weer hip. En dat is goed.” Goed voor iedereen die boeken leest, deelt, (ver)koopt en (uit)leent.

Start Pilot

Inmiddels zijn we een stap verder. We werken ook daadwerkelijk samen met de bibliotheek. Eindhoven was de eerste, Capelle volgde al snel en met Flevomeer loopt het gesprek. We proberen leden van de bibliotheek in pilotgroepen om te leren gaan met de app (ICT vaardigheid). Vervolgens richten we deelgroepen op met de leden van de bieb (lenen bij elkaar). Een volgende stap is de integratie van de app met de catalogus van de bibliotheek. Zoek je straks een boek via Bksy, dan geeft de app ook de beschikbaarheid van de lokale bibliotheek aan. Andersom kan de bibliotheek voor bijvoorbeeld recreatieve boeken (die veel in Bksy staan) verwijzen naar de beschikbaarheid in de Bksy app. Deze wisselwerking gaat echt veel opleveren. Voor zowel Bksy, als de lokale bibliotheek.

Welke bibliotheek volgt? Wij staan hoe dan ook open voor het gesprek! (robbin@getbksy.com)