fbpx
Winsum

Bksy start bijzonder project in Groningen: Heel Winsum deelt boeken via Bksy

De gesprekken gingen er al een tijdje over. Wat nou als de lokale bibliotheek gebruik kan maken van boekencollecties van Bksy gebruikers. Een mooie gedachte, en we gaan het nu ook echt doen. Samen met Biblionet Groningen –de provinciale serviceorganisatie van alle Groningse bibliotheken– starten we eind oktober in het Groningse Winsum met een test.

Crowd-sourcing van boeken?

Ja. Het idee van crowd-sourcing is om gebruik te maken van bronnen die aanwezig zijn bij de “crowd”, oftwel de menigte, wij particulieren. Het ding is, we bezitten in Nederland met elkaar nogal wat boeken die in de boekenkast staat te verstoffen. Uit die boeken kun je veel meer waarde halen, onder andere door ze door anderen te laten lezen. Dat past heel goed bij de missie van Bksy.

Bksy en de bibliotheek

Dit idee van crowd-sourcing past ook goed bij de bibliotheek. We spreken hier van een echte win-win situatie. De bibliotheek heeft te maken met lange wachtlijsten op populaire en actuele boeken. Tegelijkertijd hebben meerdere mensen in de buurt dit boek al gekocht en uitgelezen. Hoe mooi als die boeken geleend kunnen worden door andere mensen, die anders één of meer maanden moeten wachten op dat ene boek? Onze aanname is dat we minimaal tien procent van de wachtlijst kunnen invullen via het Bksy platform. Dat gaan we nu testen in het Groningse Winsum.

En wat deze test slaagt?

Als we de verwachtingen waar kunnen maken dan hebben we de systemen en de inzichten uit de test waarmee we op kunnen schalen naar meerdere bibliotheken in de provincie. Bij voorkeur in de provincie Groningen om de olievlekwerking te versnellen, maar we kunnen in principe overal dit idee van crowd-sourcing uitrollen. Eén van de doelen van deze test is ons klaar te maken voor een opschaling van deze samenwerking.

Wanneer weten jullie dit?

Het experiment loopt zes tot acht weken door. Na deze periode volgt een analyse en evaluatie van de testresultaten. Op basis daarvan bespreken we met Biblionet Groningen hoe we verder gaan. Geïnteresseerde bibliotheken en POI’s kunnen zich al wel melden bij Bksy via robbin@getbksy.com.

Meedoen aan het experiment in Winsum?

Wil jij meedoen aan het experiment en woon je in de buurt van Winsum? Ga dan naar www.biblionetgroningen.nl/bksy.

Meer lezen over het project?

Op www.biblionetgroningen.nl/bksy kun je meer informatie vinden over het project.

Ook Dagblad van het Noorden heeft over de samenwerking bericht.